Oamenii și locurile

M-am plimbat pe canalul Sulina până la Marea Neagră. Am văzut vile moderne, case din lemn, sau cele specifice locului, mici, acoperite cu stuf dar frumoase.

Unele așezări se întind pe suprafețe destul de mari, în special cele apropiate de orașul Tulcea, însă cele mai depărtate sunt răsfirate și dau senzația de izolare. La acei oameni m-am gândit. La simplitatea și frumusețea lor. Iar la polul opus gândul meu a zburat la luptele politice care macină această țară. Se fac ” plimbări” care maschează mitinguri, se înjură și se aduc acuze adevărate sau false, dar în primul rând se manipulează omul de rând, amărât și copleșit de propriile necazuri pentru ziua de mâine. În lumea orașelor totul e un haos, o luptă pentru un EGo ce a depășit demult limitele normalului.

Omul simplu din Deltă s-a născut însă cu respect, cu conștiința muncii, cu simplitatea vieții și cu inteligența celui care trebuie să iubească natura dar să o și înfrunte atunci când îl amenință. Se gândește oare cineva și la ei? Jurnaliștii văd Delta doar ca pe un loc de relaxare, unde își pot încărca bateriile pentru o nouă luptă, aceea de a convinge prostimea că numai ei dețin adevărul.

Înțelepciunea oamenilor din Deltă e greu de priceput pe culoarele televiziunilor. Omul acela simplu și problemele lui nu produc rating pentru că nu au nimic ieșit din comun. Ce-i deosebit în a te scula dimineață pentru a prinde pește, a cultiva peticul de grădină, căci altfel mori de foame, a drămui puținii bani care sosesc, a  face totul pentru a-ți păzi casa sau orătăniile din curte atunci când Dunărea devine amenințătoare? Sau a trăi  izolat zile sau săptămâni întregi pe timp de iarnă? Sau a te trata cu leacuri băbești, pentru că spitalul e prea departe și de multe ori inaccesibil? Sau a trimite copii hăt-departe la școală, pe jos fie toamnă, iarnă sau primăvară?

Aceste lucruri nu interesează. Ne-am dezumanizat total. Iar pentru acest lucru o mare parte din vină o au televiziunile. Oare vom înțelege vreodată că rolul lor principal este acela de manipulare? Dacă nu, înseamnă că își fac al naibii de bine meseria.

IMG_0963

 

Reclame

Tag-uri:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton