Să vedem… reușesc să vă conving?

Timpul și-a schimbat valoarea. Parcă e mai puțin, mai grăbit și sfidător din cale afară. Sau cel puțin așa pare, raportat la ritmul vieții noastre cotidiene.

Atunci când întreb pe cineva ce carte citește în acel moment, răspunsul se ascunde de obicei în spatele unei măști vinovate.

”Oh, aș vrea să citesc, dar nu am timp!”

Iar eu adaug: răspuns greșit. Timpul este și va fi la cheremul nostru întotdeauna. Secretul e doar să știm cum să-l organizăm. Și, dacă dorim, putem trece în agenda zilnică și un sfert de oră sau jumătate de oră pentru citit. Orice. Important este să citim.

Și o să încerc să vă dau câteva argumente:

1. În primul rând uitați de problemele zilnice.

Atunci când citești o carte care te captivează, aceea jumătate de oră dedicată lecturii, e un antidot  pentru combaterea stressului. Te detașezi de atmosfera înconjurătoare și evadezi în lumea descrisă de autori.

2. Uneori poți găsi soluții, printre rândurile unei cărți. sau poate fi doar scânteia ce declanșează ideea salvatoare.

Chiar dacă citești o carte fantastică, nu uita că autorul trăiește în lumea reală și-și ”hrănește” imaginația cu elementele palpabile ale lumii înconjurătoare.

3. Cunoști oameni și locuri.

Nu ne ajunge o viață de om ca să vedem toate locurile minunate de pe această planetă. Ori prin intermediul cărților ne putem afla virtual în locuri la care nu putem decât visa.

4. Subiectul unei cărți poate constitui o temă de discuție la întâlnirile cu prietenii. E o modalitate de a verifica arta conversației și de încerca puterea de convingere.

5. Uneori vei găsi sprijinul de care ai nevoie pentru a depăși momentele grele. Vei iubi, vei urî sau vei alege un idol. Durerea unor personaje e posibil să-ți dea tăria necesară pentru a merge înainte, pentru a răzbate și a găsi calea care să te ducă la liman.

6. O carte îți garantează dreptul de-a visa, pe care de cele mai multe ori realitatea crudă ți-l refuză. E singura ”scenă”  pe care poți juca un personaj. Și ai dreptul de a-l alege.

7. Dacă citești ești mai sigur pe tine și ai capacitatea de-a analiza mai profund lucrurile. De ce? Un om care citește are  un termen de comparație. Mintea lui e obișnuită să acumuleze și să analizeze informațiile. Nu poate fi prostit sau păcălit, cu atât mai puțin manipulat.

De ce credeți că se dorește un cât mai slab nivel de cultură? Oamenii care nu citesc sunt ignoranți și pot fi foarte ușor manipulați. Și cel mai util instrument de manipulare este televizorul, la care s-a adăugat în ultimii ani internetul.

8. Priviți în jurul vostru. Ceea ce s-a realizat în lume se datorează unor generații avide de lectură și a căror vise au încolțit în paginile unei cărți. Dacă generația ce vine nu mai citește, pentru că nu este ”cool”, cam cum va arăta omenirea? Vă provoc la un exercițiu de imaginație.

9. Când vrei să ascunzi adevărul, dai vina pe ficțiune. În spatele poveștilor fantastice se ascund multe adevăruri care mai devreme sau mai târziu vor deveni realitate

10. Și pentru că am început cu pledoaria timpului, termin tot cu el. Când citești o carte timpul se oprește în loc.

Și, nu pot încheia fără să vă recomand  ultima mea carte AL 8- KREISSET și cred că este ceea ce vă trebuie pentru a evada din cotidian, pentru a vă descătușa imaginația.

Al 8-lea Kreisset

Anunțuri

Tag-uri:, , , , , , , , , , , ,

2 gânduri despre „Să vedem… reușesc să vă conving?

  1. Adrian Topalu Martie 20, 2013 la 8:08 pm Reply

    trebuie sa citesc aceasta carte, chiar daca acum nu am timp. Totusi, daca intr-adevar timpul nu mai e ce era in urma cu citeva zeci de ani? Ma refer la frecventa Schumann.

    • violetabalan Martie 20, 2013 la 8:12 pm Reply

      Da, cunosc această teorie și uneori trebuie să recunosc, sunt convinsă că timpul de acum e diferit ca dimensiune, de cel de odinioară. Dar încerc să fiu un om organizat și să găsesc un loc pe agenda timpului pentru tot ceea ce-mi propun. Nu înseamnă că și reușesc întotdeauna. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton