Nevoia de ficțiune

Genul fantastic este din ce în ce mai căutat și mai apreciat de cititori. Și m-am întrebat de multe ori de ce. De ce adulții adoră filmele cu Harry Potter, trăiesc cu intensitate drama personajelor principale din Jocurile foamei, sau visează la dragostea ciudată dintre un om și un vampir din cărțile autoarei Stephanie Meyer? Cărți fantastice au fost scrise și cu ani în urmă, dar impactul lor la public nu a fost niciodată atât de mare. O parte din răspuns îl găsim în existența internetului care este un factor de promovare fantastic, în mass-media în general, care transformă orice în produs comercial.

Dar eu cred că mai există un motiv. Și poate este cel mai important. Nevoia de ficțiune= nevoia de evadare.

Ritmul vieții cotidiene s-a schimbat într-un mod radical: este din ce în ce mai alert. Experimentăm senzația că timpul are o altă dimensiune: s-a comprimat. Problemele de zi cu zi devin apăsătoare, solicitând omul ca un întreg, din ce în ce mai intens. Și pentru a nu te scufunda e nevoie de un colac de salvare.

De ce să citești cărți despre viața obișnuită, de zi cu zi a unor personaje, când cunoști realitatea destul de bine? Poate doar ca să te bucuri sadic că nu ești singurul care suferă? Pentru echilibru este nevoie de un element ”de altceva” care să contrabalanseze viața pe care o cunoști, grijile pe care le ai, problemele cărora trebuie să le faci față.  Iar acest altceva poate fi (pentru mine este) o carte fantastică. Evadezi din lumea reală, depășești granițele ei alături  de personaje, te distanțezi de problemele apăsătoare, recurgi la cea mai bună terapie de vindecare a sufletului împovărat. În lumea fantastică îți permiți să trăiești la maxim, să alegi personajul care vrei să fii, să pătrunzi în lumea creată de mintea scriitorului cu scopul de a te îndepărta de lumea reală și a te vindeca . De stres. Pentru că este cel mai perfid ”virus” declanșator de boli.

Anunțuri

Tag-uri:, , , , ,

Un gând despre „Nevoia de ficțiune

  1. popasuriinviata Septembrie 1, 2013 la 8:41 pm Reply

    Unde este hotarul dintre realitate si fictiune? A fost vreodata facuta o delimitare foarte exacta intre cele doua? Sau mai bine zis se poate face aceasta delimitare fara a deveni penibili? Daca viata care acum o numim “extrem” de conventional ca normala este plina de inexplicabil de ce nu am visa si la alte grozavii care puse la umbra acestui inexplicabil sa para veridice? Cred ca aproape toti oamenii au avut experiente pe care nu au reusit sa si le explice niciodata, carora unii le cauta raspunsurile zi de zi in speranta ca vor gasi ceva. Sa ne gandim ca in istoria omenirii doar cu o plasmuire stangace a catorva realitati banale din prezentul vietii noastre de acum, puteai fi usor ars pe rug si totusi omenirea a reusit cu creativitatea ei fara margini sa depaseasca acele inchipuiri eretice. Cartile lui Jules Verne bunaoara erau la vremea lor peste masura de fanteziste si totusi acum ele, cartile lui nu mai sunt fictiuni ci doar aventuri. Pentru a fi mai bine inteles trebuie sa va intreb daca nu cumva dex-ul ar trebui modificat si daca nu cumva intre cuvintele “fictiune” si “profetie” ar fi mai nimerit sa asezam fara teama de a gresi un semn de egalitate?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton