Un mit

Ideea de socializare pe orice rețea virtuală… este doar un mit. A socializa presupune în primul rând a face parte sau a încerca să te integrezi într-un grup de oameni pe care-i poți privi în ochi, cărora le poți strânge mâna (sau chiar îmbrățișa), cu care poți bea o cafea a cărui miros se simte cu putere și-ți gâdilă nasul de plăcere. Mai înseamnă și a te lansa în discuții pro și contra, a asculta sau a combate, a aproba sau a nega teorii și principii. Până și bârfa este un mod de socializare. A vedea oamenii, a-i auzi, a-i simți, a-i mirosi, a le studia fața și trăsăturile, a-i pune în dificultate sau a le cere doar un simplu sfat, înseamnă să fii față în față cu ei, să-i simți palpabil prin simțurile tale.

Facebook-ul (sau altă rețea de internet) poate fi orice altceva, numai rețea de socializare, nu. Te încântă ideea de a-ți face prieteni virtuali? Îți pun atunci o întrebare simplă. Noi oamenii trăim într-o lume virtuală sau reală? Ai 5000 de prieteni virtuali cu care nu te întâlnești niciodată, cu care împarți doar like-uri sau mici comentarii ocazionale, care îți privesc pozele doar din curiozitate (Să vadă cine ești și cum arăți – curiozitatea fiind o caracteristică foarte umană), dar când stingi monitorul calculatorului, simți un gol imens în stomac ( a fost doar ceva virtual, nu?). Pe prietenii virtuali nu îi poți suna, nu îi poți  invita la masă în oraș, nu le poți cere un sfat.

Prietenii virtuali sunt asemeni mirajului văzut de călătorul însetat din deșert. Și datorită acestor rețele așa-zis de socializare, uiți să socializezi în viața reală. Calculatorul te izolează și te înstrăinează de lumea reală.  Lumea virtuală nu este cea reală, este o fantasmă prin care poți ajunge cu mintea în orice colț de lume. Dar atât…

Aceste rețele pot fi însă extrem de utile pentru reclamă sau publicitate pentru invitații la evenimente pentru informări și anunțuri cu caracter general. Poți povesti prietenilor virtuali despre o călătorie, sperând că le trezești curiozitatea și vor pleca pe urmele tale…Poți vorbi despre o carte, astfel încât să găsești cercul de prieteni cu vederi comune (proză științifico-fantastică)… Și exemplele pot continua. 

Cu două săptămâni în urmă am văzut filmul ”Rețeaua de socializare”, adică povestea realizării site-ului Facebook. Mi-a lăsat un gust amar și am început să mă întreb pentru cine a fost realizat acest site? Pornind de la ideea clasificării fetelor dintr-un campus universitar, am rămas cu impresia că acest site este dedicat celor care n-au curajul de-a înfrunta lumea reală, care nu-și pot face prieteni adevărați, care preferă să-și ascundă inadaptabilitatea în spatele unui monitor. Pe rețelele de socializare poți fi un leu chiar dacă în viața reală nu ești decât un șoarece fricos și zgribulit.

Dar cum lumea este derutată și dorința de-a fi la modă are întâietate, s-a încetățenit zicala ”Dacă nu ai cont pe Facebook, nu exiști!”.  Dar lumea virtuală înseamnă existență reală? NU.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton