Final cu explozie întârziată

Ceea ce s-a întâmplat în acest an la bacalaureat-sesiunea de vară, nu este nici o surpriză. Cei care se miră au avut probabil o ceață groasă pe ochi sau n-au dat doi bani pe boala sistemului de învățământ. Dar conform zicalei – boală lungă moarte sigură – învățământul a clacat.

Evenimentul era previzibil pentru că reforma învățământului s-a făcut haotic, după bunul plac al fiecărui ministru ce-a condus. Nu de puține ori am afirmat că ei pun în practică ziua ceea ce visează noaptea. Strategia, a lipsit, la fel și continuitatea și coerența. Nu poți să ceri performanță în momentul în care schimbi sistemul cam din doi în doi ani. Reorganizarea nu înseamnă programe școlare stufoase și fără bază materială, sau fără un studiu eficient al cerințelor vremii actuale. Profesorii, precum și elevii au devenit bulversați: număr de ore reduse, programe școlare schimbate în fiecare an, profesori rotiți, schimbați sau pensionați. Acesta poate fi și unul din motivele care au determinat lipsa de interes atât din partea elevilor cât și din partea profesorilor. Mulți au impresia că un profesor lucrează puțin: 18 sau 20 de ore pe săptămână, față de un angajat al unei companii private, de exemplu, care e la serviciu în fiecare zi de la 8 la 16. Dar ( și o spun în cunoștiință de cauză, pentru că 10 ani am făcut parte din acest sistem; l-am părăsit cu ani în urmă ca o premoniție a debandadei actuale), orice profesor știe că nu poate apare în fața elevului fără o pregătire temeinică. Elevul are voie și chiar dreptul să greșească. Profesorul (care se respectă binențeles!)nu. Iar pentru acest lucru, profesorul petrece acasă, sau în laboratoare și biblioteci alte ore pentru pregătirea unei singure ore pentru ziua următoare.

Orice profesor știe că succesul orei la clasă nu depinde mai ales de exigență sau importanța materiei, ci de modul în care știe să se facă ascultat de elevi și mai ales modul în care reușește să-i atragă de partea sa, prin expuneri care să-i incite la discuții constructive.

Programele școlare modificate an de an (sau aproape) au dus și la o lipsă de interes din partea unor profesori. E greu să ții pasul cu haosul, dar  când faci parte din el… e cumplit. Cu siguranță mulți profesori vor simți pe propria piele acest eșec al tinerilor la examenul de maturitate, pentru care nu-i absolv de vină. Dar nici nu-i condamn numai pe profesori, pentru că democrația (ca și în stat) a fost prost înțeleasă și în școală. Elevul nu mai citește, elevul nu mai lucrează temele pe care le are, elevul e ”drogat” de calculator, telefon, programe TV, cluburi. Elevul nu are o perspectivă de viitor, habar n-are pe ce lume trăiește. Elevul nu este conștient de faptul că va veni vremea când va scoate capul în lume și va fi judecat după perlele lingvistice pe care le scoate, sau după modul cum poate întreține o conversație. În unele școli se aplică sloganul ”Elevul nostru stăpânul nostru”.

Sper doar ca terapia de șoc din acestă vară să le deschidă ochii măcar generațiilor care vin (elevi și profesori).Și mai cred că de această boală suferă și sistemul de învățământ universitar, lucru care sigur se va vedea în curând.

Anunțuri

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton