Între Da și Nu

Că basmele popoarelor pot avea izvoare istorice știu, că ele conțin învățături și pilde și asta știu, dar ca pot fi folosite ca exemple a cazurilor în care trebuie să spui DA sau NU și să analizezi consecințele acestei alegeri, asta nu am știut-o. Marie Haddou, în cartea sa Cum să spui Nu acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi, apărută la Editura Trei, face o analiză a cauzelor care duc ca unii oameni să nu poată spune NU. ” De ce este atât de greu să spui Nu?” se întreabă autoarea.
Căutările ei pornesc din copilărie și modul în care educația influențează formarea viitorului adult. Astfel ajunge în lumea poveștilor care ilustrează foarte bine pericolul la care se expune copilul care spune Nu.
”Frumoasa din pădurea adormită atinge fusul interzis, se înțeapă la deget și adoarme pentru 100 de ani. Scufița roșie nu ascultă de mama ei…și-i lasă timp lupului să-i ia locul Bunicuței și s-o înfulece. …Pinochio, influențabil și mult prea curios, nu urmează sfaturile bătrânului său tată, Gepetto,… și sfârșește în burta unei balene…”
Sunt doar câteva exemple de personaje de basme care spun NU sfaturilor. Dar autoarea analizează și basmele în care personajele nu au avut curajul să spună NU și au acceptat  Da-ul care le distruge viața.
”Albă-ca-Zăpada , care nu este în stare să o respingă pe vrăjitoare, va mușca din măr și va muri. Pentru că nu îndrăznește să-și contrazică mama vitregă și nici surorile, Cenușăreasa are o viață tristă și nenorocită”
Interesantă abordare a mesajelor din basme și a modului în care acestea modelează un viitor adult.
Mă întreb însă câți dintre copii își doresc să fie Albă-ca-Zăpada sau Cenușăreasa și câți își doresc să fie personajul frumos, deștept care are succes în toate fără a trece printr-o fază de lipsuri sau mizerie (nu-mi amintesc numele unui astfel de erou de basm).
Decizia de a spune DA sau NU depinde de multe circumstanțe. Uneori este ușor să spui Da sau Nu, alteori însă… din dorința de-a nu jigni, de-a nu întrista, lași de la tine și spui…ori Da ori Nu.

Marie Haddou- Cum să spui Nu acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi- Editura Trei, seria Psihologie Practică, apărută cu Gazeta Sporturilor.

Reclame

Tag-uri:, ,

Un gând despre „Între Da și Nu

  1. btibic mai 25, 2011 la 8:45 pm Reply

    Cred ca „stabilizatorul” intre -da- sau -nu- este -nu stiu acum- sau „lasa-ma sa ma gandesc”. Cred ca atunci cand vrei sa dai un raspuns corect, cea mai mare greseala este sa spui imediat da sau nu, deoarece te poti insela pentru simplul motiv ca mintea va analiza si va scoate rezultatul in conformitate cu informatiile de la momentul respectiv.
    Deci inainte de a spune da sau nu, luati cat mai multe informatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton