E buna sau rea amanarea lucrurilor?

Un vechi proverb romanesc spune :”Nu amana pe maine ce poti face azi!”, iar lenesii au reformulat: „Lasa pe maine ce poti face azi ca poate nu mai este nevoie!”.
Intrebarea daca e buna sau nu amanarea lucrurilor, a aparut cand mi-am amintit de finalul cartii Pe aripile vantului, de Margret Mitchell. O carte deosebita care nu-si va pierde niciodata frumusetea oricat de multi ani vor mai trece. Scarlet, eroina principala, amana socul plecarii definitive a lui Rhett, spunandu-si ca la aceasta problema se va gandi maine.
AMANAREA poate fi un lucru bun pentru ca sub presiunea evenimentelor putem lua decizii pripite. Primul impuls nu este intotdeauna si cel mai bun si putem rata sanse care ne pot oferi posibilitati. Cateva ore de gandire, pot limpezi mintea, pot duce la analize mai complexe si alegerea deciziilor corecte.

Pe de alta parte, prin  AMANARE e posibil sa uitam o serie de detalii ale evenimentului sau sa alegem sa privim lucrurile dintr-o perspectiva nefavorabila. E posibil de asemeni sa regretam ca n-am folosit ocazia oferita pentru a rezolva cumva problema.  Uneori lipsa de reactie poate fi privita ca lasitate sau lipsa de initiativa. Iar unele din operele literare deosebite se datoreaza tocmai faptului ca autorii nu au amanat transcrierea ideii in cuvinte.

E intelept sa gandesti inainte de-a vorbi, este intelept sa analizezi din toate punctele inainte de a lua o decizie care iti afecteaza viata ta sau a celor apropiati, e intelept sa-i asculti si pe cei din jur si sa incerci sa le dai dreptate atunci cand o recunosti. dar cum ramane cu spontaneitatea?

Sunt intr-o mare dilema! E bine sau nu sa amani lucrurile?

Pacat ca nu putem ingheta timpul si evenimentele pe durata pe care o dorim, ca si cum am pune pauza la televizor, sa privim de undeva din exterior in liniste, sa analizam, sa cantarim si sa luam o decizie.   Atunci cred ca intrebarea n-ar mai avea rost.

Anunțuri

Tag-uri:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton