Oamenii cumparaturilor

S-a creat un cult al consumului. Tineretul din ziua de azi a invatat un lucru. In primul rand el trebuie sa consume si nu sa produca. Spun acest lucru pentru ca in vizitele facute la mall Cotroceni in Bucuresti, sau la Carrefour in Constanta, am fost inconjurata in special de tineri. Tineri care pierdeau timpul prin cafenele sau cofetarii, tineri care isi umpleau cosurile cu nimicuri, doar de dragul consumului. Sau a imaginii. Nu esti in trend, daca nu-ti bei cafeaua la…X sau Y… local in marile magazine.Bunicii si parintii nostri obisnuiau sa adune, sa fie strangatori si cumpatati. Noi si cu siguranta si generatiile care vor urma nu stim decat sa consumam, intoxicati de reclame inselatoare, dar atragatoare. Se consuma, mult si fara discernamant. Orice si oricum. In vizitele mele in marile magazine am vazut mii de produse inutile (de obicei plasate in zona marfurilor – toate la acelasi pret). M-am intrebat cine le cumpara? Chiar daca au preturi derizorii, dar reprezinta totusi o suma de bani. Dar de fiecare data am vazut oameni, care rascoleau rafturile in cautarea a ceva deosebit. In general ne alegem produsele dupa cateva criterii ce tin de puterea financiara a fiecaruia, de atractivitatea spotului publicitar de prezentare, de locul in care este plasat pe raft (la vedere, in centru…). Privim aglomerarea aceasta de produse ca pe o facilitate de a ne face cumparaturile dintr-un singur loc. Este insa cea mai buna metoda de a convinge clientii ca nu pot pleca cu sacosa goala dintr-un supermarket. Nu ai nevoie de alimente? Nu-i nici o problema. Treci prin fata rafturilor cu produse igienice si trebuie sa-ti amintesti ca sapunul tau este pe sfarsit. De ce mi se pare ca vor cu tot dinadinsul sa bage mana in buzunarul cumparatorului?

Anunțuri

Tag-uri:,

Un gând despre „Oamenii cumparaturilor

  1. btibic Februarie 8, 2011 la 6:41 pm Reply

    Si ca si cum nu ar fi fost suficient, din aprilie se pare ca vom deveni cobaii experimentului „Codex Alimentarius”. Daca nu sunteti de acord, aveti o sansa sa votati impotrica experimentului pe link-ul de mai jos: http://www.jurnalul.ro/special/special/stop-codex-alimentarius-567534.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton