Circul si lumea lui

Am terminat in aceasta seara cartea APA PENTRU ELEFANTI de Sara Gruen. Am aflat de existenta ei datorita lumii filmului (de care sunt pasionata). Lansarea filmului are loc in aceasta primavara.

http://www.youtube.com/watch?v=_6b2XhXkPpg
Trebuie sa precizez ca am inceput lectura cu o mica strangere de inima. Pentru ca nu ma fascineaza lumea circului, pentru ca animalele sunt expuse degradant in custi, limitandu-le viata intre gratii, pentru ca prin insusi meseria lor, circarii sunt oamenii vantului, nestatornici. Cartea imi prezinta viata artistilor in spatele stralucirii orbitoare a luminilor de spectacol, a paietelor si costumelor ce-ti iau ochii.

Imi aduc aminte ca acum un an la marginea orasului in care locuiesc a venit Circul. Si au ramas in continuare pe aceea parcela de pamant arid chiar dupa ce au strans cortul mare si incapator al spectacolelor, chiar si dupa ce zapada a acoperit in alb totul. In acel an au petrecut sarbatorile cu noi, in rulotele lor, asezate in cerc, pazite de camioanele imense  care adaposteau animalele. In fata intrarilor, in noroiul amestecat cu zapada erau masute si scaune de plastic, sau pungi si cutii. M-am intrebat atunci, cat de mare trebuie sa fie dragostea pentru aceasta lume, ca sa fi mereu pe drumuri, sa nu ai o casa a ta, familia sa o inghesui intr-o rulota, sa fi profesorul sau educatorul propriilor copii?  

Oamenii continua sa se duca la spectacolele de circ si din dorinta de-a vedea pe viu animale salbatice, de-a rade si a aplauda la giumbuslucurile vreunei maimute sau a unui catel. Dar in spatele imaginii frumoase este o munca si o pasiune colosala. Si probabil un chin tot atat de mare la care sunt supuse animalele.

Oamenii circului isi au propria viata, propriul ritm de-a trai si poate un pic mai multa nebunie decat noi toti. Pentru ca este greu sa te decizi intr-o dimineata sa parasesti tot, sa-ti negi existenta de pana atunci pentru a porni pe drumul pribegiei. Ii admir, dar nu-i invidiez, pentru ca lumea lor nu este si lumea mea.

Revenind la carte, datorita talentului literar al Sarei Gruen, am reusit sa depasesc animozitatea ideii de la inceput si m-a captivat lumea circului american(cu stralucire si decadenta) specific anilor 20-30.

Anunțuri

Tag-uri:, , ,

Un gând despre „Circul si lumea lui

  1. btibic Ianuarie 31, 2011 la 10:23 pm Reply

    Povestioara imi aduce aminte de povestea ursului polar Fram pe care am citit-o in copilarie. Cartea mi-a lasat un gust amar tocmai pentru ca dezvaluia aspecte ale circului pe care copil fiind nu le banuiam. Mi-a placut ulterior sa cred ca totusi nu toti dresorii chinuie animalele si ca printre ei mai sunt din categoria celor care iubesc animalele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton