Eternul razboi intre femei si barbati

        Atunci cand Dumnezeu a creat cele doua fiinte, Adam si Eva, si-a imaginat oare vreo secunda ca pune bazele unui razboi care v-a dainui in eternitate? Ca intre cele doua creaturi ale imaginatiei si fortei sale, v-a exista intotdeauna, in mod aproape egal si dragoste si ura? Cineva spunea ca femeile si barbatii vin de pe planete diferite. Oricat se incearca realizarea unui statut comun, a unei egalitati pe toate planurile ale celor doua specii, eu nu cred ca se v-a reusi vreodata. Chiar si prin natura lor sunt diferiti.  Daca incerci sa amesteci apa cu uleiul o sa ai surpriza sa constati ca convietuiesc amandoua picaturile in acceasi cana, se misca la unison, tremura la orice vibratie a recipientului, dar nu se amesteca niciodata.

        Exact la fel se intampla si cu femeile si barbatii. Convietuiesc, se iubesc puternic dar in acelasi timp se urasc poate la fel de mult. De ce? Pentru ca dintotdeauna lumea a fost guvernata de principiul muschilor, pentru ca forta fizica a avut intotdeauna prioritate in fata gingasiei si a feminitatii. Lumea nu a fost si nu v-a fi niciodata egala. Pentru ca barbatul a dispus de forta fizica necesara vanarii, pentru ca el a avut muschii necesari taierii lemnelor si ridicarii unei colibe, automat a fost declarat si stapan absolut. Pentru ca el este cel care a mers la razboaie, manat de false sau adevarate sentimente patriotice, tot el a fost si declarat invingator ca organizator cu drepturi depline a noii ordini mondiale.

       Si a aparut apoi ideea ( sustinuta chiar stiintific de nu stiu care institut de prestigiu), ca barbati sunt mai inteligenti decat femeile. Ca au acei lobi ai creierului predestinati inventarii si descoperirilor mai dezvoltati decat semenele lor, femeile. Un gand fugar m-a facut sa ma opresc putin asupra acestei afirmatii. Si daca este adevarat?  Si poate fi adevarat, pentru ca evolutia omenirii s-a facut de-a lungul miilor de ani, in care singurul rol acceptat al femeilor era acela de gospodina si mama a copiilor. Nici macar la un nivel minim de invatatura nu aveau acces. Cercurile culturare,  cercurile de stiinta, cercurile medicale au fost ani de-a randul populate numai de barbati. Ei au citit, au invatat, s-au instruit si au profesat. Orice esec a constituit, un punct de plecare pentru o noua etapa si un drum spre o noua realizare. Dar femeia? Cultura si invatatura la cratita? In umbra copiilor care cer de mancare si a treburilor casnice care par nesfarsite si monotone? Prea putine femei care au avut curajul sa infrunte sistemul, sa lupte pentru ideile si visele lor gasim in istorie.

           Sa fie femeile tinute special in umbra, marginalizate, obstructionate in dorinta lor de a realiza ceva util societatii? Cineva m-ar putea combate prin a spune ca evenimentele pe care le prezint sunt perimate, depasite. In zilele si societatea noastra femeia are un cu totul alt statut. Este aproape egala barbatului. APROAPE. Marii directori sunt tot barbati, coordonatori echipelor de lucru (indiferent de domeniu) sunt tot barbati, sansele de promovare ale unui barbat sunt mult mai mari decat ale unei femei. 

 Da, oricat ar vrea barbatii sa nege acest lucru, exista o zicala: In spatele oricarui barbat mare exista o femeie puternica! Deci pana la urma, chiar si din umbra, cine conduce lumea?

Anunțuri

Un gând despre „Eternul razboi intre femei si barbati

  1. btibic Ianuarie 20, 2011 la 10:01 pm Reply

    Interesanta asemanarea barbatului si femeii cu picaturile de apa si ulei. S-ar isca intrebarea fireasca cine reprezinta picatura de apa si cine picatura de ulei? Deasemeni, este perfect adevarat ca femeia conduce din umbra. Dealtfel, chiar Biblia spune ca Eva la indemnul Sarpelui a mancat prima din pomul cunoasterii binelui si raului, cu toate ca acest lucru fusese interzis cu desavarsire de catre Dumnezeu, dupa care l-a indemnat si pe Adam sa faca acelasi lucru.
    Asa se face ca cei doi au fost izgoniti din gradina raiului si condamnati sa se dusmaneasca, dar sa nu poata trai unul fara celalalt, sa-si castige existenta prin munca, femeia sa sufere la nastere, iar sarpele a fost transformat de Dumnezeu in taratoarea care este astazi.
    Daca tragem linie si concluzionam, Adam a fost primul om de pe Pamant, dar Eva i-a “suflat” suprematia cunoasterii.

    Un lucru este cert, prin izgonirea celor doi din EDEN, Dumnezeu a reusit sa protejeze Pomul Vietii din mijlocul gradinii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton