Despre mituri si legende

Nu cred ca exista vreun popor pe aceasta miraculoasa planeta care sa nu aiba o tolba cu mituri si legende. Noi avem multe legende, multe mituri, multe povestiri fantastice care ne fac uneori sa ne intrebam daca nu suntem speciali, daca rolul dacilor pe aceste meleaguri a fost unul incarcat de semnificatii mitologice.
Dar mai avem un personaj care este cel mai cunoscut in lume, care a creat un adevarat curent in lumea artelor si pe care, cu parere de rau trebuie sa spun, il exploateaza altii.
Il avem pe Dracula. N-are legatura cu semnificatia istorica, dar are legatura cu dorinta turistilor de senzational, are legatura cu misterul si fascinatia unei povestiri cu tenta de horror.
Genul este exploatat la maxim ( si prinde chiar foarte bine) in SUA, in Anglia, in tarile cu potential financiar.
Dar el este un mit romanesc si nu inteleg de ce noi, romanii parca ne rusinam cand vorbim de el, parca ne este jena sa atragem turistii folosindu-l ca brand.
Criza financiara a adus multe necazuri omenirii, dar are si cateva parti bune. Una dintre ele este intoarcerea la fantastic. Evadarea intr-o lume fascinanta si plina de mister, cu personaje fabuloase. Am citit recent Saga Amurg (Stephanie Meyer). Imi plac personajele, imi place povestea lui Bella si a lui Eduard, iar filmele mi-au amintit de adolescenta, dar ma doare ca lumea vampirilor este descrisa ca apartinand Americii, ca folosesc mitul si personajul nostru, ca si-au insusit un nume pe care daca am fi stiut sa-l folosim, ne-ar fi adus si noua faima si renume mondial.

Incerc sa inteleg  cum pot descoperi americanii grauntele de aur intr-un ocean de nisip. Poate au mai multa incredere ca noi in semenii lor, poate tenacitatea lor este colosala, poate puterea lor de convingere depaseste barierele prejudecatilor.

Sunt convinsa ca si autorii romani pot scrie romane fantastice, ca si ei au destula imaginatie incat sa creeze o adolescenta Bella si un vampir Eduard, dar se lovesc de inchistarea editurilor, de aerul arogant al criticilor literari, pierzandu-se undeva in hatisul cutremurator dintre autor si publicist.

Exista totusi o raza de lumina, un mic beculet aflat la capatul unui tunel incredibil de lung. Posta Redactiei de pe Blogul Criticului literar Alex Stefanescu http://alexstefanescupostaredactiei.blogspot.com/. Munca dansului este colosala si paradoxal pentru aceste vremuri, este gratis. Dar ofera o speranta tinerilor (si nu numai), ofera un sfat, o indrumare.

Felicitari domnule Alex Stefanescu si poate veti descoperi intr-o zi un scriitor care sa ne dea si noua romanilor o Bella si un Eduard.

Anunțuri

Tag-uri:, ,

2 gânduri despre „Despre mituri si legende

  1. btibic Ianuarie 18, 2011 la 1:46 pm Reply

    Ar fi interesant un roman in care vampirul original „made in Romania” sa se infrunte cu vampirul plagiat „made in USA” si sa-i arate care sunt adevaratele calitati ale vampirilor.

    • violetabalan Ianuarie 20, 2011 la 6:17 pm Reply

      Buna idee. O infruntare intre Volturi si Dracula al nostru. Ha, ha!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton