Romania este o jungla

In momentul in care am facut aceasta afirmatie intr-un email trimis unui prieten din Anglia cu care corespondez de ceva timp, a adaugat o expresie englezeasca care mi se pare mult mai corecta si mai exacta.

Romania it is a concret jungle.

Cum poti descrie altfel o tara in care risti sa fii impuscat in momentul in care intri cu masina in parcare,  in care ti-e frica sa iesi din casa noaptea, in care risti sa fi injunghiat pentru ca geanta pare noua si ceva mai plina decat a majoritatii, in care ti se smulge lantisorul de la gat, in care iti este frica sa calatoresti noaptea cu trenul, in care calatoria cu autobuzul este o adevarata aventura (din acest motiv am aflat ca foarte multi bucuresteni nici nu mai stiu ce inseamna banul casch, ei folosind pentru siguranta cardul (Cat o fi si asta de sigur!)).

Inainte de sarbatori am asistat la o scena desprinsa parca dintr-un film de mana a doua. Actiunea a avut loc in parcarea santierului in care lucrez la ora 6.30. Protagonistii, doi angajati ai santierului, care in momentul actiunii erau soferi avand masinile una dupa alta. Cel de-al doilea sofer il clacsona pe primul si chiar opri brusc in spatele lui probabil cu ideea de a-i indica ca trebuie sa se miste mai repede , pentru a parca si el. Primul sofer, un barbat in varsta, a abandonat masina in pozitia in care era si s-a dat jos furios repezindu-se cu pumnii in pieptul celui de-al doilea sofer, care intre timp a coborat din masina.

 Tipau si urlau unul la altul, soferul primei masinii fiind si cel mai nervos, repezindu-se de cele mai multe ori ca sa-l imbranceasca pe cel de-al doilea .

Ma uitam la ei surprinsa dar mai ales intrigata pentru ca nu stiam ce sa fac. Un pas a lipsit ca sa se incinga o bataie de toata frumusetea intre cei doi barbati, maturi, care veneau sa inceapa o noua zi de munca. Daca inainte de-a intra pe poarta erau atat de nervosi, venind de acasa unde se presupune ca s-au odihnit, ma intreb atunci cum se comporta acesti oameni la serviciu, cum colaboreaza cu colegii, cum fac fata presiunilor si stresului ?

Am realizat atunci ca nu avem cunostiintele psihologice necesare ca sa aplanam un asemenea conflict. Nu stim sa fim negociatori, sa ii ajutam pe oameni sa inteleaga cand gresesc. Si asta fara violenta sau limbaj injurios. Si din pacate nu vor avea aceste cunostinte nici generatiile viitoare, pentru asa sunt educati, cu afirmatii de genul purtatorului de cuvant al politiei care recomanda oamenilor sa nu se amestece in conflictele de strada pentru ca isi pot pierde viata.

Oare asta sa fie democratia?

Anunțuri

Un gând despre „Romania este o jungla

  1. btibic Ianuarie 13, 2011 la 4:45 pm Reply

    Probabil cei doi din diverse motive nu au putut face circ acasa, sau la serviciu si atunci ce si-au zis: Daca nici aici in parcare la santier nu putem, atunci unde?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Sunt discromat şi sunt şofer

interlocutor: chiar crezi că merită maşina atâta efort ? eu: nu maşina, ci libertatea

Bibliocarti

Hrănește-te cu lectură!

pseudoblogul

"Writing is something you do alone. Its a profession for introverts who want to tell you a story but don't want to make eye contact while doing it." - John Green

PLĂSMUIRI

Lumea este aşa cum ţi-o imaginezi...

Tolsto

Blogul meu, de mine însumi

Violeta Balan

De la o zi la alta

Comunitatea poveștilor de viață

Pentru că fiecare poveste a fost trăită de cineva, pentru că toate drumurile noastre sunt presărate cu povești iar undeva, pentru toate poveștile există un final. Trimiteți poveștile voastre de viață pe adresa de email povestideviata_ro@yahoo.ro .

Regina Buburuza

E bine sa lasi in urma ta si altceva in afara de un schelet. Chiar si un pamflet.

Blogul lu' Titi

De la o zi la alta

calatorprintaramea

Just another WordPress.com site

Lecturi de mamica

recenzii carti, timp liber, dezvoltare personala, parenting

Creativitatela feminin

”Manifest pentru creativitate...de la mic la mare”

TRĂIEŞTE VIAŢA FĂRĂ BANI!

După o jumătate de secol, constat că nu banii mi-au călăuzit devenirea, ci oamenii cu care am venit în contact... Vouă, tuturor, oameni dragi, vă mulţumesc! Mă înclin Înţelepciunii tale, Cititorule, pentru clipa de atenţie şi răbdare!

MISTERELE DUNARII

blogul cărților TULCEA, LA 1870 și MISTERELE DUNĂRII, autor Nicolae C. Ariton